Kvások bol v minulosti v našich kultúrach cenený ako drahocenný rodinný poklad, ktorý sa dedil z generácie na generáciu v rámci vena. Neskôr na niekoľko desaťročí s nástupom moderných technológií upadol do zabudnutia, aby si dnes opäť nachádzal cestu do našich domácností. Niet divu – kvások je oveľa šetrnejší na naše trávenie ako potravinárske kvasnice a pomalý proces prípravy dokonalo naštiepi bielkoviny a sacharidy v múke, čím sa pre nás stáva chlebík aj vhodným zdrojom proteínov, vitamínov a minerálov. Navyše, v dnešnej uponáhľanej dobe je kváskový chlebík symbolom vnímavosti, zastavenia sa a lásky vloženej do prípravy pokrmu. Staň sa aj ty šíričom lásky a všímavosti vo svojej rodine prostredníctvom starostlivo upečeného chlebíka, za ktorý ťa doma budú nosiť na rukách.
Na našom kurze sa nielen dozvieš, ako na to a kopec iných praktičností, ale si aj upečieš svoj vlastný chlebík úplne od začiatku do konca. Celý proces je na pobyte rozdelený na 3 časti – rozkvas, miesenie a pečenie – z ktorých každá trvá do hodinky. Nakoniec si domov prinesieš jeden čerstvý voňavučký bochník, ktorý si môžeš zabaliť do tradičných ľanových vrecúšok od šikovnej dievčiny zo Žiliny – Janica handmade. Na prípravu chlebíka používame slovenské múky v bio kvalite, ktoré ťa spolu s prútenou ošatkou, receptom a našim storočným kváskom budú čakať v tvojom štartovacom balíčku.
Chlebík, ktorý si u nás upečieš, je náš základný – z múk vyberaných podľa sezónnych preferencií (z ajurvédskeho hľadiska). Počas pobytu však budeš mať možnosť na raňajky či olovrant ochutnať aj iné fajnovosti z nášho kváskového pekáča. Už sme vám dali ochutnať rožky, vianočku, bábovku či kardamónové slimáčiky. Hmm.. :3
Každé kváskovacie ráno odštartujeme pranayamou a hatha jogou, ktorá vás krásne ponaťahuje, rozdýcha a rozprúdi energiu do celého tela. Váš deň tak prežijete zdravšie, radostnejšie a plní sily.
Už teraz sa vám môžu zbiehať slinky na našu vegetariánsku farebnú polpenziu, ktorej gro tvoria sezónne lokálne potraviny, čiastočne dopestované aj v našej záhradke, s láskou pripravené podľa zásad ajurvédskej kuchyne. Každé ráno pre vás pečieme domáci kváskový chlebík z múk vyberaných podľa sezónnych ajurvédskych zásad. Súčasťou raňajok je aj kávička – na mlynčeku máme skvelú kvalitnú kávu od malej Žilinskej značky Habesh. Väčšina mliečnych výrobkov, ktoré používame je v bio kvalite, v sezóne lokálne z miestneho salaša a vajíčka z voľného výbehu. Večeru podávame formou teplého bufetu o niekoľkých chodoch.
V balíčku za 140eur / os* na vás čaká:
– 2x ubytovanie v dvojlôžkovej izbe s vlastnou kúpeľňou
– 2x vegetariánska polpenzia
– 2x hodina jogy
– 1x vedená relaxácia
– 1x prednáška ku kváskovaniu
– 1x lekcia pečenia vlastného kváskového chlebíka
– 1x popoludňajší snack z kvásku
– Kváskový štartér balíček vrátane nášho 100-ročného kvásku a ošatky
– Zľava 50% na vstup do fínskej sauny
*príplatok za samostatnú izbu 60eur, ak prichádzaš a nechceš zdieľať izbu s niekým cudzím (kombinujeme čisto ženské a čisto mužské izby)
Aktuálne termíny a obsadenosť
aktualizácia november 2021
26. – 28. 11. 2021 – voľných 6 miest / z 10
Termíny si, prosím, rezervujte emailom na rezervacie@kolibaujogosika.sk.
Kompletnú ponuku našich pobytov nájdete aj tu>>.
